Digitális SLR fényképezőgép vázak: 


Nikon D7200 24,1 Mp (2015- )
24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelős gép még a legfinomabb részleteket is borotvaélesen, nagy felbontásban rögzíti. Az 51 pontos automatikus élességállítási (AF) rendszer gyorsan és professzionális szinten készít rendkívül precíz képeket. Nem tartalmaz optikai alul áteresztő szűrőt, így rendkívül részletgazdag felvételeket lehet vele készíteni. 6 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes. 1,3x kivágás funkcióval, valamint ISO 100–25 600 érzékenység tartománnyal rendelkezik. Jelenleg a Corpos vázak között a leggyorsabb kamera, szinte azonos a D7100 vázzal, csak gyorsabb és pontosabb autófókusszal rendelkezik. Vízalatti fotózáshoz használom SUBAL ND 7100 házban. A Nikon D300 vázat (ND 30 tokban) váltotta a vízalatti fotózásban.


Nikon D7100 24,1 Mp (2013- )
EISA Best Product  „Az év európai fényképezőgépe 2013–2014” díj győztese
24,1 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelős gép még a legfinomabb részleteket is borotvaélesen, nagy felbontásban rögzíti. Az 51 pontos automatikus élességállítási (AF) rendszer gyorsan és professzionális szinten készít rendkívül precíz képeket. Nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, így rendkívül részletgazdag felvételeket lehet vele készíteni. 6 kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes. 1,3x kivágás funkcióval, valamint ISO 100–6400 érzékenység tartománnyal rendelkezik. Jelenleg a Corpos vázak között a legtöbbet tudó kamera, amely sok esetben a magasabb kategóriájú, de régebbi D300 vázat is megszégyeníti. A szívemhez nőtt Nikon D90-et cseréltem le fájó szívvel erre a vázra. A vázat portré markolattal használom.


Nikon D750 24,3 Mp (2014-)

24,3 megapixeles, FX-formátumú CMOS-érzékelő, Multi-CAM 3500 II automatikus élességállítási érzékelőmodul TTL fázisérzékeléssel, finomhangolással, 51 élességponttal ISO 100–12800 (ISO 51 200 és ISO 50), HD (1080p) videót rögzít 30p-24p képkocka sebességgel, EXPEED 3 képfeldolgozó rendszer 14 bites A/D konverzióval, HDR mód, Aktív D-Lighting, 8 cm-es, dönthető 1.229.000 képpontos VGA LCD-monitor, 6,5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel, Halk fényképezés mód, Kéttengelyes elektronikus virtuális horizont, Kettős SD-kártyafoglalat. Az első fullframe fényképezőgépem, amivel kitárult előttem a világ:)) Mivel az objektíveim nagy részét tudatosan FX-re készülve vásároltam meg, így azok most kezdenek igazán élni! A váz felépítése és menürendszere szinte azonos a D7100 vázzal, ami két vázzal történő egyidejű fotózás során meghálálhatatlan előnyt jelent számomra. A vázat portré markolattal használom.


Nikon 300 12,3 Mp (2007-2009)

A D300 kompakt professzionális tükörreflexes váz, amely magában foglalja úttörő technológiák és teljesítmény a D3 FX, DX-formátumú testvéreént. A 12,3 megapixeles CMOS érzékelővel, az EXPEED képfeldolgozó motor támogatja a kategóriájában vezető 6 fps akár 3200 ISO, és szállít kiváló tónusátmeneteket. A fejlett Fényképezési helyzetfelismerő rendszer kiváló expozíciót készít, 51 pontos AF-rendszer, mely széles lefedettséget és a magas érzékenység gyenge fényviszonyok mellett. A vízalatti fotózáshoz SUBAL ND30 házban használom. Ebből a vázból egy tartalékot is vettem.


Fix objektívek:


Nikon 10,5 mm f2,8G EDNikon 10,5 mm f/2,8 G AF-S DX IF-ED 

Fix 2,8 fényerejű Nikon halszem objektív 180 fokos látószöggel, 14 cm-es közelponttal és ehhamelyhez egészen a végtelenig tartó elképesztő mélységélesség párosul. ED lencsetaggal, beépített fényellenzo Gyújtótávolság: 10.5 mm, felépítése 10 lencsetag 7 csoportban, amely APS-C méretű szenzorhoz lett optimalizálva, amelyen 180°-os átlós leképezést nyújt (nem cirkulárist). Autófokusszal, objektív rendelkezik egy aszférikus lencsetaggal is, emiatt a képsarkokban is élesebb képet ad. A felépítése miatt, belső szűrővel használható csak.


Nikon-24mm-pc-eNikkor 24 mm PC-E f/3,5 D ED (2008-)

A perspektivikus torzítás szabályozására képes (PC-E) nagy látószögű NIKKOR objektív épület- és tájképfotózáshoz, kategóriájának legjobb tilt/shift teljesítményével. Nano Crystal Coat bevonattal ellátott és ED (extra alacsony szórású) üvegelemei kiemelkedő optikai teljesítményt biztosítanak a mai nagy felbontású digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel együtt használva. Elektronikus rekeszvezérléssel és manuális élességállítással is használható elektronikus távolságmérővel felszerelt fényképezőgép esetén. Az építészeti fotográfia elengedhetetlen kelléke!


Nikkor 40 mm f 2.8 G Micro ED AF-S (2011-)

40 mm-es gyújtótávolságú  1:1 leképezési arányú macro objektív, csak DX-formátumra. A Silent Wave Motor által biztosított, rendkívül halk élességállítás, a fix gyújtótávolságú, belső élességállítási rendszer és a nem forgó lencse jóvoltából ezzel az objektívvel igazán közel kerülhet a témához. A kivételesen jó minőségű optika fantasztikus közeli felvételeket produkál, gyújtó távolsága és fényereje miatt egyúttal portré  használatra is alkalmas objektív. A halportrékhoz ez az ideális objektív választás, a kisebb gyújtótávolság miatt!


Nikkor 50 mm f 1.4 G AF-S (2008-)

A legkisebb torzulást biztosító 50 mm-es (46 fokok sképszög), széles rekeszű alap objektív (DX vázon 35 mm-es formátumban  75 mm nek felel meg), F/1,4 legkisebb rekesszű nagyon jó fényerővel, ami a keresőben világos képet, a felvételeken pedig gyönyörűen elmosott hátteret és kis mélységélességet eredményez. Silent Wave motorja (SWM), csendes, gyors és pontos élességállítást garantál,  az élességállító gyűrű nem forog az automatikus élességállítás közben. szűrőmérete 58 mm. Legkisebb fókusztávolság 0,45 m  Tömege 280 g.


Nikon 60 mm f2,8 G ED Nikkor 60 mm f 2.8 G Micro ED AF-S (2008-)

60 mm-es gyújtótávolságú 1:1 leképezési arányú macro objektív, FX- és DX-formátumra egyaránt utóbbiban 90 mm ekvivalens. A Silent Wave Motor által biztosított, rendkívül halk élességállítás, a fix gyújtótávolságú, belső élességállítási rendszer és a nem forgó lencse jóvoltából ezzel az objektívvel igazán közel kerülhet a témához. A kivételesen jó minőségű optika fantasztikus közeli felvételeket produkál, gyújtó távolsága és fényereje miatt egyúttal portré  használatra is alkalmas objektív. A halportrékhoz ez az ideális objektív választás!


nikkor 105mm - 93Nikkor 105 mm f/2.8 G Micro VR AF-S (2006-)

A VRII képstabilizátorral szerelt (4 fényérték többlet!) ultrahangos (SWM) motorja lehetővé teszi a gyors és hangtalan automatikus élességállítást, valamint az automatikus és a kézi élességállítás közötti egyszerű átkapcsolást. Az ED lencsetag valamint a Nanokristály bevonat kiváló optikai teljesítményt jelent, ideális macro objektív a 60 mm 2,8 af-s Micro objektív nagy testvére. A gyújtó távolsága és fényerej miatt egyúttal portré használatra is alkalmas objektív.


Zoom objektívek:


Tokina 10-17mm AT-X Pro blackTokina 10-17mm AT-X Pro (2007-)

A világ második diagonális halszem zoom objektívje, APS-C szenzorméretű DSLR fényképezőgépekre tervezték, ennek megfelelõen kisebb képkörön rajzolja ki a 180 fokos képátlót. Felhasználási területek: Közeli, tájkép, belső terek és vízalatti fozózás –Nikon vázakon a világ legjobb halszem objektíve! 17mm-en a látószöge 100 fok. Az optimáli sélességet f8-11 körül rajzolja ki. A zoom optika 1,5 x szorzója a felszíni fotózásnál nem tűnik érdekesnek, azonban a vízalatt ez felértékelődik! Közel pontja 14cm! Nagyon szeretem!


Nikon AF-S 12-24mmNikon AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX (2003-)

12-24mm ultra-nagylátószögű G típusú objektív 18-36 mm-es egyenértékkel. Az alacsony diszperziójú (ED) üveg lencsetagok minimálisra csökkentik a fényvisszaverődést, így nagyobb felbontást és szuper kontrasztot biztosítanak. A Nikon Silent Wave Motor gyors autofókusszal, szuper pontossággal és szinte hangtalan működéssel.  Könnyű és kompakt formatervezésével kényelmesen használható a DX tükörreflexes kamerákhoz, víz alatt a nagyobb állatok, mint a cápák vagy delfinek fotózásához ideális választás.


nikkor_14_24mm_f2_8g_edNikkor 14-24mm f/2.8G IF-ED AF-S (2007-) 

Ez a kiváló fényerejű ultra nagyláószögű objektív nanokristály bevonatot és ED lencsetagot is kapott a jobb képminőség érdekében. Az objektív használható DX (21-36 mm) és FX formátumon is. Kedvenc nagylátószügű objektívem, épület fotózáshoz. Belsőben térben csak ezzel fotózok. Külső térben tájkép és építészeti fotográfában egyetlen hátránya, hogy nem lehet egyszerűen szűrőt csatlakoztatni hozzá.


nikon 24-70 mmNikkor 24-70mm f/2.8 G ED AF-S (2007-)

Közepes zoom átfogású, nagy fényerejű objektív az épület- és portréfotózáshoz. Az ED lencsetag maximális fényerőnél is kiemelkedő eredményeket produkál, a belső élességállítási rendszer Silent Wave Motorja villámgyors autófókuszt, a Nano Crystal bevonata csökkenti a szellemképet és tükröződéseket, fix objektíveket megszégyenítő, kivételes élességű képminőséget produkál. Egyenlőre a DX vázon (42-105 mm) közepes zoom tartományban használom, várom hozzá az FX vázat, amelyre tervezték


Nikon AF-S_70-200mm_ED_VR_IINikkor 70-200mm f/2,8 G DD VRII (2009- ) 

Professzionális, gyors rekeszű telefotó zoom objektív rázkódáscsökkentéssel és Nano Crystal Coat bevonattal. Kiemelkedő élességet garantál a kép teljes területén, gyors és halk automatikus élességállítása van, fantasztikusan éles képeket készít bármilyen megvilágítás esetén. Magnézium vázát szigetelés védi az időjárás viszontagságai ellen, mélységélessége fix objektíveket is megszégyenít! Részlet fotózásra és távoli portré fotózásra használom.


Közgyűrűk, Telekonverterek:


Nikon PK-1Nikon PK-11a, Nikon PK-12 és Nikon PK-13
Nikon Közgyűrű sor, az Ais optikák közgyűrűje.A közgyűrűk megnövelik az objektív és a film/érzékelőlapka távolságát, és ezzel lehetővé teszi a közelebbi tárgyak élesreállítását. A Nikon közgyűrű sora nem kompatilibilis az AF Autófókuszos objektívekkel, csak fénymérés jeleit továbbítja az objektívtől a váznak. Azonban a Macro fotózásnál a Manuál fókusz használata egyáltalán nem hátrány, sőt előny is! Egyes belépő szintű vázak esetén csak manuál fénymárássel használhatjuk. A G jelű, (rekeszgyűrű nélküli) objekítvek esetén csak teljesen nyitott blendével lehet használni, így azonban szinte nincs mélységélességünk.


NIKON-Telekonverter-TC-17E-IINikon AF-S Teleconverter TC-17E II

A Nikon telekonverterek középső darabja, kompakt és könnyű kivitel 1.7x nagyítású, csak 1.5 szorzót kell alkalmazni a fénymérésnél. AF-S, AF-I és VR-es lencsékkel használható, gyakorlatilag csak a teleobjektívekhez használható, én a Nikkor 105 mm f/2.8 G Micro VR AF-S (2006-) illetve a Nikkor 70-200mm f/2,8 G DD VRII (2009- ) objektívemen használom.


 Vaku:


Nikon SB-900Nikon SB-900 Speedlight
Professzionális i-TTL (intelligens TTL) vaku, amely kompatibilis a Nikon FX- és DX-formátumú SLR fényképezőgépeivel. 17–200 mm-es automatikus zoomtartomány: az átfogás mindössze 1,2 másodpercet vesz igénybe. a beépített diffúzor vagy Nikon diffúzor használatakor a zoomtartomány alsó vége 14 mm-re bővül.Az érzékelőformátum automatikus észlelése: automatikusan felismeri az FX- és DX-formátumú fényképezőgépeket Gyors újratöltés: mindössze 2,2 másodperc négy AA-méretű elem/akku használata esetén.AF-segédfény: kompatibilis a Multi-CAM3500 FX/DX AF-érzékelőkkel. Indirekt vakuzás: a vakufej vízszintesen balra és jobbra 180º-os szögben elforgatható, felfelé 90º-os, lefelé 11º-os szögben megdönthető.


Állványok és fejek:


slik-sbh-100-dq-dSLIK Sprint Mini II GM
Aluminium állvány, SLIK SBH-100 DQ gömbfejjel A 4 szekcióból álló kisméretű, könnyű tripod,  gyorskioldású Slik SBH-100DQ gömbfejjel. Főként utazáshoz használom.

Maximális magassága: 110 cm
Minimális magassága összecsukott állapotban:  47 cm,
Középoszlop nélküli magassága: 16,2 cm
Középoszlop max. magassága: 28 cm
Összecsukott hossz: 35 cm
Tömege: 0,78 kg
Láb tripod: 4 szekció, gyors fülekkel
Max. terhelés: 2,050 kg


Giottos MH652Giottos MT 9361
Aluminium állvány, Giottos MH-7002-652 gömbfejjel.

A Giottos MT 93 típusú állványcsalád, az utóbbi évek legsikeresebb típusú állványa. Egyedi és egyedülálló tulajdonsága teszi méltán népszerűvé mind az amatőr, mind a professzionális fotósok körében. Szabadalmaztatott, többfunkciós középoszlopa, függőlegesen, 180 fokban, vízszintesen 360 fokban állítható. Vállszíj és táska is tartozik minden Giottos állványhoz.

Maximális magassága: 168 cm, Minimális magassága: 62 cm Szállítási méret  69 cm
Tömege 2,4 kg. Max. terhelhetősége: 8 kg
Láb tripod, 3 szekció csavaros rögzítéssel


Korábbi Fotós felszereléseim:


 Korábbi Filmes fényképezőgépek:

 • Smena 8 M (1978-1984)
 • Minolta 7000 AF (1990-1998)
 • Minolta 7000i Dynax (1996-2003)

Korábbi Digitális fényképezőgépeim:

 • Nikon D600 24,3 Mp (2013-) az első FX tükörreflexes vázam, nagyon szerettem! 24,3 megapixeles, FX-formátumú CMOS-érzékelő, Multi-CAM4800 39 pontos AF-rendszer, ISO 100–6400 (ISO 25 600 és ISO 50), HD (1080p) videót rögzít 30p-24p képkocka sebességgel, EXPEED 3 képfeldolgozó rendszer 14 bites A/D konverzióval, HDR mód, Aktív D-Lighting, 8 cm-es, 921 000 képpontos VGA LCD-monitor, 5,5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel, Halk fényképezés mód, Kéttengelyes elektronikus virtuális horizont, Kettős SD-kártyafoglalat. Az első fullframe fényképezőgépem, amivel kitárult előttem a világ:)) Mivel az objektíveim nagy részét tudatosan FX-re készülve vásároltam meg, így azok ezen a vázon kezdtek csak élni igazán! A vázat Nikon D750-re cserlétem.
 • Nikon D90 12,3 Mp (2010-2013) 12,3 megapixeles, DX-formátumú CMOS-képérzékelő és az EXPEED képfeldolgozó rendszer széles ISO érzékenységtartományban kiváló képminőséget biztosít. Élő nézet móddal, innovatív D-Movie funkció segítségével motion JPEG-formátumú videók készíthetők. A fényképezőgép nagyméretű képérzékelője révén a videó képminősége kiváló lehet. Beépített öntisztító érzékelőegységgel, Alap ISO 200 ami 3200-ig terjeszthető ki. A D-Movie funkcióval motion JPEG videók rögzíthetők kivételes digitális tükörreflexes képminőségben. A beépített retusáló funkciók gazdag választékával. A Nikon D80-at cseréltem le vele, leginkább az élőképért (Live view), már CMOS érzékelős, magasabb ISO érzékenység, több tachnikai finomsággal. A technika gyors fejlődése miatt, kihagyva a következő lépcsőt a D7000-t a vázat 2013. nyarán cseréltem le a Nikon D7100-ra.
 • Nikon D80 10,2 Mp (2007-2010) az első digitális tükörreflexes vázam, nagyon szerettem, ezzel kezdtem megtanulni a digitális kényképezést. Rengeteg jó kép készült vele, csak az élőkép (liveview) miatt cseréltem a Nikon D90-re.
 • Nikon Coolpix P7000 10,1 Mp (2010-2012) A Nikon Coolpix P7000 egy 1/1,7 hüvelykes, 10,1 megapixeles CCD képérzékelővel rendelkező bridgek, ami részlet gazdag képeket eredményez, 7,5 cm-es (3 hüvelykes), 921 000 képpontos LCD-monitora széles megtekintési szöget, élénk színeket és kontrasztot kínál. Az objektíve eltolásos VR (rázkódáscsökkentésű) ED üvegelemmel rendelkező NIKKOR széles szögű, 7,1x zoom objektív kivételesen pontos és éles képet állít elő. (35 mm-es filmes formátumban kifejezve: 28 –200 mm) Éles HD (720 képpontos) videofelvétellel (30 kép/mp sebességgel). COOLPIX RAW formátumú fényképezéssel, ISO 3200 értékig terjedő fényérzékenységgel. A vázon a DSRL-hez hasonlóan külön tárcsákkal azonnal elérhetők a kulcsfontosságú beállítások (ISO, a fehéregyensúly, P, M, S A üzemmódok. Az expozíciókompenzáció tárcsával közvetlenül szabályozható ±3 Fé értékig, 1/3 Fé lépésközökben.
 • Panasonic Lumix TZ5 (2007-2012) (A víz alatti fotózáshoz használt TZ sorozat kompakt. Az optikailag stabilizált, 28-200 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú objektívvel , 9 Mpixeles felbontással, HD felbontású (1280×720 pixeles) videórögzítéssel, 3″-os, 460 ezer képpontos LCD-vel ami élőképével segíti a víz alatti fotózást. 5 évig fotóztam vele, nagyon szerettem, amatőr vízalatti fotózásra kiváló gép!
  Azonban a korlátait hamar elértem, manuális beállításokkal nem lehetett fotózni vele, az ISO-t csak nagyon korlátozottan szabadott emelni és nem lehetett hozzá külső vakukat csatlakoztatni.
 • Sony DSC 828 8,0Mp (2003-2007) 28-200 mm átfogású gép Carl Zeiss T optikával, imádtam az elfgorgatható házat, amey lehetővé tette különleges látószögből való fotózást is.
 • Casio QV-2900UX 1,9 Mp (2001-2003) az első digitális fényképezőgép, ezzel ismerkedtem a digitális technikával. Nagyon lassú volt.

Korábbi Objektíveim:

 • Samyang 8 mm F3.5 Aspherical IF MC Az első halszem objektívem, fix 3,5 fényerővel amely APS-C méretű szenzorhoz lett optimalizálva, amelyen 180°-os átlós leképezést nyújt (nem cirkulárist). Az élességállítás az optikán belül történik, manuális fókusszal, de nem is hiányzik az autofokusz, mivel gyújtótávolsága miatt egy-két métertől a végtelenig minden éles lesz a képen. A Nikon 10,5 mm 2,8 DX lencsére cseréltem.
 • Sigma 28-70 mm f/2.8 EX DG az első nagylátószögű zoom objektívem, nagy féyerővel, a Sigmákra jellemző “kicsit mosott” színekkel és kontraszttal, de szerettem, az azonos fókusztávolságú  Nikkor 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S -ra cseréltem.
 • Nikkor 24 mm f 2.8 AF-D (2010-2013) Fix, nagy fényerejű, kompakt, kis súlyú, ultra nagy látószögű objektív közelkép korrekciós (CRC) rendszere mind a közeli, mind a távoli témák élességállításánál kiváló teljesítményt nyújtott. Azért adtam csak el, mert a két nagyon szép rajzolatú azonos fényerejű zoomjaim (Nikkor 14-24mm f/2.8G IF-ED AF-S (2007-) és a Nikkor 24-70mm f/2.8 G ED AF-S (2007-) mellett csak ritkán került a vázra.
 • Nikkor 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S (2009-2012) közepes zoom átfogású, nagy fényerejű objektív az épület- és portréfotózáshoz. Az ED lencsetag maximális fényerőnél is kiemelkedő eredményeket produkál, a belső élességállítási rendszer Silent Wave Motorja villámgyors autófókuszt, kiemelkedő pontosság mellett hangtalan működést biztosít. Nikkor 24-70mm f/2.8 G ED AF-S -re cseréltem.
 • Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S DX VR (2005-2009) még nem a VRII változat, tudom, hogy utazó objektív, nem a legjobb fényerővel, de a 10x átfogása az APC-s vázaimon 28–300 mm nek felel meg, ami egy erős teleobjektívet is magában foglal. Ennél hosszabb gyújtótávolság csak speciális célokra, például félénk állatok vagy madarak fotózásához szükséges. Nagyon szeretem ezt az objektívemet, nem kell cserélgetni a vázon, ennek köszönhetően sok jó képet köszönhetek neki. Beszámításra került egy új FX váz vásárláskor.
 • Sigma 170-500 mm f/5-6.3 APO DG (2007-2010) az első nagytelém, szerettem vele fotózni, erős fényben ár ésrték arányban jó objektív volt, de kevés fényben már nagyon hiányzott belőle a képstabilizátor és a belső motor, melynek hiányára csak az utódja Sigma 150-500mm f/5-6.3 APO DG OS HSM használata során döbbentem csak rá, hogy mennyire!
 • Sigma 150-500mm f/5-6.3 APO DG OS HSM (2008-)  A fotós körökben csak Bigmaként említett modell új változata, amely 150 és 500 mm közötti gyújtótávolságot kínál, HSM élességállítással és optikai stabilizátorral. A Sigma 170-500 utódjaként használtam, szerettem, nagyon jó objektív ár érték arányban megfelelő kompromisszum minden amatőr fotós számára, 350 mm felett lágyul nagyon, addig éles! Én sajnos elkövettem azt a hibát, hogy vadfotózáshoz kölcsönkértem egy Nikon fix nagy telét, s ezek után a következő vázcserébe beszámíttattam a Sigmát…

Korábbi Állványok: