Sirály

Sirály (Gull, Möwen, Laridae) 


Sirály sirályfélék (Gull, Möwen, Laridae) a Lile alkatúak rendjének családja. Hosszú szárnyú, kitűnő repülő vízi Madarak, táplálékukat is repülve szerzik, a vizek felett szállva. Az elülső ujjaik között úszóhártya van. Társas életet élnek. Nagyobb tavakon, tengerparton kisebb kolóniákban költ. A halas vizek kopár partjain vagy vízen úszó hordalékon telepesen költ. Apró halakkal, rovarokkal él.

Hazánkban a mezőgazdaság egyik leghasznosabb madara. Tápláléka csaknem kizárólag rovarok, amelyek után, különösen fészkelési időben a közeli szántásra, kaszálókra, lábon álló gabonára rendszeresen kijár. Teljes védelem alatt áll. Az ezüst sirály (Larus argentatus) a hollónál nagyobb, színe a hamuszürke hát és szárnyak kivételével fehér. Vonuláskor nagyobb vizeinknél egyenként vagy kisebb csoportokban található. A tó vagy tengerparton hatalmas rajokban, kolóniákban élő madár érdekes és hálás fotó téma. A kikötők és halászhajókat hatalmas rajban követő sirályok számos fajtáját ismerjük. Repülés közben is könnyen fotózható, sokszor nem is repül, csak vitorlázik a szélben. Leglátványosabb képeket mégis vízreszállva vagy onnan felrepülve készíthetjük róluk.


A galériában látható Ezüst sirályról (European Herring Gull, Mittelmeermöwe, Larus argentatus) készült képeket Horvátországban készítettem, a Kornati Nemzeti parkban. Ezek a madarak fiatalal korukban 1-3 év között sötét színűek, majd 3 éves korukra érik el kifejlett, felnőtt példányok a végleges szürke-fehér színűket.

Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!