Science Museum Mathematics – The Winton Gallery, London

Zaha Hadid – Science Museum Mathematics : The Winton Gallery, London


2016. decemberében adták át a londoni Természettudományi Múzeum új szárnyát a Winton Gallery-t, amely a matematika szépségét hivatott bemutatni a látogatóknak. A kiállítás belsőépítészeti terve Zaha Hadid és Patrik Schumacher építészek munkája. A 2016. márciusában elhunyt Zaha Hadid világhírű építész alighanem utolsó munkája ez a páratlan belső tér, melynek kivitelezése csak halála után 9 hónappal fejeződött be. A kiállítás belső tereit egy 1929-es Handley repülőgép által keltett légörvényeket formáz meg utalva arra, hogy a Matematika és eszközei mindig központi szerepet játszott a tudomány fejlődésében, hogy az ember megértse a természet törvényeit. 2017. februárban láthattam ezt a lenyűgöző belső teret.


 


Funkció:                    Múzeum
Építész tervező:        Zaha Hadid (1950. október 31. Bagdad, Irak – 2016. március 31. Miami, Florida, USA), Patrik Schumacher
Beruházó:                  Science Museum London
Átadás:                       2016. december 15.
Kiállítás területe:       913 m2
Pontos cím:                Exhibition Rd, Kensington, London SW7 2DD, Egyesült Királyság
GPS koordináta:        N 51°49′ 59″, W 0°17′ 45″
weboldal:                   https://beta.sciencemuseum.org.uk/mathematics/Zaha Hadid iraki születésű, az Egyesült Királyságban élő és alkotó világhírű építész építész alighanem utolsó munkája ez a páratlan belső tér melynek kivitelezése csak 2016. március 31-i halála után 9 hónappal adtak 2016. december 15-én át a látogatóknak a londoni Természettudományi Múzeum új szárnyát a Winton Gallery-t  itt kapott helyet a Matematika kiállítás. Hadid imádta a matematikát és vallotta hogy a  Matematika eszközei mindig központi szerepet játszottak a tudomány fejlődésében, hogy az ember megértse a természet törvényeit.
A kiállító tér mennyezetérről belógatott repülőgép repülés közben keltett légörvényeit formázta a tervező kézzel fogható és látható anyag formában is megjelenő tér lehatároló elemmé, ami páratlan térélményt nyújtva biztosít hátteret a kiállításnak. Az így kapott térbeli élményt hoztak létre ezek a komponensek a Winton Galéria lehetővé teszi a látogatók, hogy néhány a sok tényleges, érzékelhető módon, amelyben a matematika érinti életünket.Az új szárny belső terének meghatározó háttere az 1929-ben a Guggenheim versenyen bemutatkozó dupla fedeles Handley repülőgép, amely a kor legrövidebb le és felszállására volt képes. A kiállító tér mennyezetérről belógatott repülőgép repülés közben keltett légörvények belső térben történő megjelenítése lehetővé teszi számunkra hogy átéljünk egy olyan dinamikus teret amit a fizika hoz létre a légáramlás során, a amely most térképző elemként jelenik meg és vesz körül minket. A kiállítás bemutatja, hogy a matematika átszövi az életünket az építész számára a munkánk során kiemelkedően fontos szerephez jut a lenyűgöző matematikai logika és a geometria, a fejlődés a tervezési technika, amely lehetővé teszi számunkra, hogy tervezzünk és kitaláljunk új formákat és tereket. A kiállítás belsőépítészeti kialakítása megtestesíti a design a matematika közös nyelvét.
Galériában látható fotóimat 2017. február 12-én készítettem. 
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!