Világhírű Magyar fotográfusok


Ezen az oldalon szeretném bemutatni a számomra fontos és híres Magyar származású itthon és külföldön élő fotográfusokat (abc és nem fontossági sorrendben!) Az alábbi lapokon a fotósok művészetét, életrajzuk, munkásságuk, kiállításai ismertetésén túl a leghíresebb fotóik bemutatásával minden fotózást szeretőnek. Az oldalakon megtalálhattok a fotósokkal kapcsolatos külföldi és hazai hivatkozásokat is.

Hazánk, a többi művészeti ághoz hasonlóan a fotográfia területén is olyan kivételes tehetségeket adott a világnak, akik karrierje itthon nem tudott volna kis országunk korlátai között kibontakozni. De voltak akik itthon maradtak, így a páratlan tehetségük ellenére nem tehettek világhírre szert, azonban mi magyar fotósok büszkék lehetünk rájuk. Az oldalt az emlékük előtt tisztelegve hoztam létre, hogy minél több fotós megismerhesse őket.  


andre kertesz cimlapkep2André Kertész (Kertész Andor) 1894-1985

Kertész Andor néven egy budapesti polgárcsalád fiúgyermeke André Kertész – Robert Capával, Martin Munkacsival és Moholy-Nagy Lászlóval együtt – a múlt elejéna  Nyugaton szerencsét próbáló magyar művésznemzedék tagja. Kertész 1925-ben, menyasszonya nógatására hagyta el Magyarországot, Párizsba ment, ahol a magyar emigráns művészek körében lebzselt, ám viszonylag hamar fotós megbízásokat a magazinoktól.  A Magyar-francia-amerikai fotóművész, aki mindhárom országban hosszabb ideig élt.


Ata Kando címlapképAta Kando (Görög Etelka) 1913-

Görög Etelka néven született Budapesten, kislánykorában nem tudta kimondani az Etelkát, helyette Atát mondott így ragadt rá ez a név. Festőművész férje után lett Kandó, akivel Párizsban majd ismét Budapesten éltek. Budapesten élte át a II. világháborút, majd 1947-ben ismét Párizsba ment. 1950-ben új férjével a holland Ed van der Elskennel Amszterdamba költözik. 1979 és 1999 között Kaliforniában élt, majd Nagy-Britanniába költözött, 88 éves korában pedig visszatért Hollandiába, a “bolygó hollandi…”


brassai cimlapképBrassai (Halász Gyula) 1899-1984

Eredeti nevén Halász Gyula Brassóban született, Franciaországban lett híres fotóművész. Festőként, szobrászként, sőt íróként is sikeres volt. Tudósításokat küldött több hazai lapnak, regényt írt, híres francia írók könyveit illusztrálta, Picassóval együtt szobrokat állított ki, egy filmje díjat nyert a cannes-i fesztiválon. Picassóról írt könyve 12 kiadást ért meg. Párizst megörökítő sorozata remekmű. Egyik barátja „Párizs szemének” nevezte őt.


Escher Károly cimlapképEscher Károly 1890–1966

Szekszárdon született, tanulmányait Budapesten végezte. 1909-től gépgyári műszaki rajzoló, 1916-tól filmhíradók és játékfilmek operatőre. A húszas évek végére, a némafilm válsága idején felhagy a filmmel, figyelme a fényképezés felé fordul. 1928 és 1945 között az Est-lapok, Pesti Napló, Híd  majd a Film-Színház-Irodalom fotósa, 1945 után a Képes Világ, Kis Újság, Képes Figyelő, Hungarian Foreign Trade fotóriportere lett. 1951–52-ben, nyugdíjazásáig a Városépítési Tervező Irodánál dolgozott.


Juan Gyenes cimlap képJuan Gyenes (Gyenes János) 1912-1995

Kaposváron született, már 14 éves korában fényképezett, 1928-ban tett fényképész szakvizsgát. 1930 és 1937 között a Színházi Élet című lap fotóriportereként zenei és társasági eseményeket fényképezett, Fotózta többek között Bartókot, Kodályt, Lehárt, majd Rippl-Rónai József utolsó fényképét a halálos ágyán. 1936 tól Londonban, majd Párizsban élt, 1940-ben Madridban telepedett le, fotózta Dalít, Picassot, Mirót stb. A spanyol királyi család hivatalos fotósa lett.


Klosz GyorgycimlapképKlösz György (Johann Justus Georg Kloess) 1844-1913

Johann Justus Georg Kloess néven Darmstadtban született fényképész, festő, a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja. Gyógyszerészetet, vegyészetet és fényképészetet tanult.  Bécsi évei után 1866-ban került Pestre, ahol két társával fényírdát nyitott a belvárosban, majd a városfényképezéssel foglalkozik. A fényképek és képeslapok fénykora volt ez az időszak.  Alig van ma Magyarországon olyan történelmi, fotóművészeti album, amelyben ne találnánk meg mestermunkáit.


Lucien Herve cimlap2Lucien Hervé (Elkán László) 1910-2007

Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen, Budapesten érettségizett, majd Bécsben tanult rajzolni. 1929-ben emigrált Párizsba. Harcolt, túlélte a hadifogolytábort,  az illegalitásban veszi fel a Hervé nevet, amelyen végül világhírűvé vált. Kezdetben rajzolt, festett, reklámokat és színházi díszleteket tervezett, 1938-tól fotóriporterként ismerkedik meg Le Corbusier-vel, akinek barátja lesz. A kor legrangos építészeit fotózza: Alvar Aalto, Gropius, Breuer, Nervi, Nutra, Niemeyer, Kenzo Tange.


Munkácsi Marton cimlapképMartin Munkácsi (Munkácsi Márton ) 1896-1963

Kolozsváron született, Életének fő állomásai: Budapest, Berlin, New York. A legnagyobb magazinok fotósa, híres és gazdag. A szabadtéri portré és a divatfotó megteremtője, az érzékeny életképek mestere. Nyomorgó néger családoktól, világhírű sztáokon át az Egyesült Államok elnökéig mindenkit fotózott. A fényképezés technikája változásával az egykor világhírű sztárfotós szegényen és elfeledve hunyt el, de a világ legnagyobb fotóművészei szellemi elődjüknek tekintik.


Moholy Nagy Laszlo cimlapkepMoholy-Nagy László (Weisz László) 1895-1946

Árván maradva a délvidéki Moholon és Adán gyermekeskedett. Weisz családneve helyett ezért választotta később a Moholyt. A Nagy felnevelő nagybátyja nevéből ered. Fényképész, festő, kirakat- és díszlettervező, tanár, a kísérleti filmek úttörője. Németországban, majd haláláig Chicagóban élt, ahol munkatársaival formatervező főiskolát alapított, és vezetett. A 125 éves Magyar Iparművészeti Egyetem 2006- ban fölvette Moholy-Nagy László nevét.


Nicolas Muray CímlapképNickolas Muray (Muray Miklós) 1892-1965

Muray Miklós Budapesten képzőművészeti gimnáziumban fényképészetet tanult, Münchenben járt főiskolára, majd Berlinben tanulmányozta a háromszíneljárásokat. 1913-ban áthajózott New Yorkba. 1920-ban Greenwich Villageben megnyitotta portréstúdióját, miközben megtartotta gravírozói főállását is. Muray hamarosan elismert portréfényképésszé vált, New York majd Hollywood szinte össszes hírességét lefotózta. Divat- és reklámfotókat is készített, képei megjelentek a Vogue, Ladies’ Home Journal magazinokban és a The New York Times-ban.


Robert Capa cimlapRobert Capa (Friedmann Endre) 1913-1954

Budapesten született, Friedmann Endre néven. Világszerte ismert nevét a magyar becenevéből, a Cápából ered. A XX. század egyik legjelentősebb dokumentumfotósa, haditudósítója volt. Rövid élete során öt csatatéren fotózott. Egyetlen fotósként részt vett a normandiai partraszállásban. Az itt készült 6 tekercs felbecsülhetetlen értékű, megismételhetetlen felvételt előhíváskor egy tapasztalatlan laboráns elégette. 41 évesen az indokínai háborúban fotózás közben aknára lépett, és halt meg.


Sylvia Plachy cimlapképSylvia Plachy (Plachy Szilvia) 1943-

Magyar származású, jelenleg New Yorkban élő fotóművész, a humanista fényképezés egyik jelentős képviselője. Adrien Brody Oscar-díjas színész édesanyja. 1956-ban a 13 évesen disszidált, majd családjával New York Queens negyedében telepedett le. 1964-ben kezdett el fényképezni; a Pratt Institute-ban fotográfiát tanult, többek között André Kertésztől. 1973-ban született meg fia, a későbbi Oscar-díjas Adrien Brody, aki hamarosan anyja kedvenc modellje lett.


Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll!