La Défense, Párizs

La Défense, Párizs


A La Défense Párizs egyik fontos, a történelmi városmagtól nyugatra elterülő üzleti központja, közigazgatásilag azonban nem része. A francia főváros Neuilly-sur-Seine negyedével határos területen a Hauts-de-Seine megyében elhelyezkedő Nanterre, Courbevoie és Puteaux osztozik. A negyed a legnyugatibb pontja Párizs 10 km hosszú történelmi, kiemelkedő jelentőségű épületekkel, és emlékművekkel jelölt útvonalának, az Axe historiquenak. Az útvonal a történelmi városmagtól, a Louvretól indul, majd a Champs-Élysées-n végighaladva éri el a Défense negyedet, a Diadalív érintésével.

Az útvonal végében található, mintegy 100 m magas Grande Arche, hatalmas előtere körül elterülő épületek közül számos Párizs legmagasabbjai közé tartozik. A 31,4 hektáros területen fekvő 72 üveg-acél épület – köztük 14 db 150 méternél magasabb – 3,5 millió négyzetméternyi irodájában naponta mintegy 150 000 ember dolgozik, ezzel a La Défense Európa legnagyobb üzleti negyedének számít.

la defense térkép

A “La Defense 2006-2015” projektnevet viselő elképzelés főbb elmei a következők:


  • a meglévő tornyok felújítása, renoválása
  • a régebbi tornyok helyén 850 000 m²-nyi új iroda kiépítése
  • 110 000 m²-nyi új lakás kialakítása
  • a közösségi területek újragondolása, felújítása
  • az elérhetőségek javítása, a kapcsolódó villamos, és RER vonalak meghosszabbítása, Orly, és a Charles de Gaulle repterek felé közvetlen vasúti elérés biztosítása

A projekt egyik kulcseleme olyan felhőkarcolók építésének engedélyezése, melyek az eddigieknél jóval magasabb, mintegy 300-320 méteresek lehetnek. A Párizs látképét meghatározó új felhőkarcolók közé fog tartozni pl. a Tour Phare, a Tour Generali, vagy a Jean Nouvel tervezte Tour Signal. Velük párhuzamosan több, a mai magassági átlagba belesimuló felhőkarcoló épül, mint pl. a 2008-ban átadandó Tour Granite, vagy a Tour T1.Galériában látható fotóimat 2009. február 1-én készítettem. 
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!