Grüner See – Tragöß, Ausztria

Grüner See – Tragöß, Ausztria


ausztriaGrüner See (Zöld-tó), Tragöß, Ausztria (780m) A Grüner See (Zöld-tó) nevét a smaragdzöld színéről kapta, májustól késő nyárig, a legszebb oldalát mutatja. A hegyekben a hó elolvadásával, feltöltődik kristálytiszta minőségű forrásvízzel, a maximális vízmélység 10-12 méter. Az Őszig a vízszint lassan visszamegy, télen a tó vize szinte teljesen eltűnik. A víz hőmérséklete nem emelkedik soha 8 fok fölé. A rendkívül tiszta víznek köszönhetően a látótávolság 30-50 méter!


Grünner See Panoráma 1. © Ifj. Lőrincz FerencA Hochschwab-Alpok egy festői völgyében található tavat 2000 méter magas hegycsúcsok veszik körbe.  A nevét a smaragdzöld színéről kapta, májustól késő nyárig, a legszebb oldalát mutatja. A hegyekben a hó elolvadásával, feltöltődik kristálytiszta minőségű forrásvízzel. A víz szintje függ a hó mennyiségétől, továbbá a havas téltől és a csapadék alacsony mennyiségétől. A tó szélessége 100 méter, hossza 400 méter, a maximális vízmélység kora tavasszal a hó olvadást követően elérheti a 10-12 métert. Az őszig a vízszint lassan visszamegy, télen a tó vize szinte teljesen eltűnik.  A legjobb vízmélység általában június közepén szokott lenni.

Az év nagy részében nem merülhető, mert szinte teljesen ki van száradva. Ez a körforgás minden évben lejátszódik, miután a természetben és a környező világban, még ilyen rend szerint mennek a dolgok. Itt az állat- és növényvilág még képes regenerálódni és meggyógyulni, újraéledni. Ez a sekély vizű tó még Ausztriában is különleges merülőhelynek számít, a szinte korlátlan látótávolsága miatt, ami persze időjárás függő, de 30-35 méter pedig szinte mindig megvan. A tó titka az, hogy a magas hegyek között fekvő meder az év jelentős részében száraz, csak a tavaszi hóolvadás idején tölti fel a hegyekből lezúduló víz.

A víz hőmérséklete átlagosan 4 – 6 fok (ez alig valamivel több mint a jég alá merülés során a vízhőmérséklet!), és nem emelkedik soha 8 fok fölé, így tehát a száraz ruha használata javasolt. A 780 méteres tengerszint feletti magasság miatt magashegyi merülésnek számít. A partról történő merülés során a navigáció nem okoz gondot, a kristálytiszta vízben, aki nem fázós, az a kis mélység miatt akár körbe is tudja úszni az egész tavat vagy addig, amíg nem kezd el fázni túlságosan. Az élővilágot csupán néhány pisztrángra korlátozódik – ezeket minden évben a vendéglő tulajdonosa újra telepíti, de egyre kevesebbet lehet ma már láni belőlük – azonban a fő élmény a kristálytiszta vízben való lebegés.Hatalmas élmény a felszín alól körbenézni, és csodálni a víz alól a tavat körülvevő hegyek körvonalait. Néhány pad, híd és az elárasztott turista utak a növényekkel egy mesebeli világot tár elénk. Napsugarak a vízben táncolása lélegzetelállító látványt nyújt!

A víz mélységet utazás előtt érdemes a helyi weboldalon megnézni, az adatokat két naponta frissítik, amikor a vízszint emelkedése eléri  maximumot és elkezd visszamenni, akkor érdemes elmenni.



A Galériában látható fotók 2012. május 19-én  készültek.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!