Galamb

Galamb (Pigeon, Tauben, Columbidae) 


A galambfélék családja szinte az egész Földön elterjedt. Az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen megtalálhatók. A szirti galamb hazánkban nem őshonos, de a házigalamb elvadult alakja, az ún. Parlagi galamb  elterjedt madár a nagyvárosokban és az agrárterületeken egyaránt. Alapvetően erdőben, részben sziklás vagy a szárazföldi területen élő, ügyesen repülő madarak. A házigalambot tenyésztik röptetésre (postagalamb) és táplálkozási célokra, más fajták díszmadárként tartanak. Számos védett galamb faj van.


A postagalambok képesek több száz kilométeres távot, több mint 10 órát repülni folyamatosan 45 km/h átlagsebesség felett. A galambalakúak monogám módon élnek, a hímek ugyanúgy költenek, mint a nőstények. A költési idő kezdetén a csapatban élő fajoknál a csapatok szétbomlanak és csak egy költési szezonra állnak párba. A párban élő galambfajok neve a magyar nyelvterületen a gerle (gerlepár, gerlicepár).

A nagyszámú galambfaj közül az emberi kultúrában elsősorban a Házi galamb (Domestic Pigeon, Hausstube, Columba livia domestica)játszik fontos szerepet. A házigalamb mint szimbólum, elsősorban a békét szimbolizálja, szemben a sólyommal és sassal, amelyek az erő, a hatalom és erőszak megtestesítői. A galamb sokszor előfordul a Bibliában, az Ószövetségben az olajágat a csőrében hozó madár, amelyik jelezte Noé számára az özönvíz végét, az Újszövetségben a kereszténységben a Szentháromság harmadik összetevőjét, a Szentlelket testesíti meg.

A föld szinte minden nagyobb településén megtalálhatóak, olykor több ezres nagyságrendben is. Szabadon költenek és fokozatosan visszaütnek a szirti galamb külsejére. Gyakran kellemetlenné válnak, mert a házak falait bepiszkítják ürülékükkel, kicsipegetik az épületek anyagait valamint bizonyos fertőző betegségeket is terjesztenek. A gyakori előfordulása miatt könnyen elérhetőek, de gyorsasága miatt rövid expozicióval érdemes őket fotózni, látványos és hálás fotó téma, ami minden nap előttünk hever.


A galériában látható Házi galamb (Domestic Pigeon, Hausstube, Columba livia domestica) képei láthatóak. A Csiky Gergely színház előtti Zsolnay szökőkútban fürdő madarakat 2012.október 22-én fényképeztem.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!