Fotós szoftver ajánló


A digitális fotózás során a fénykép elkészítése ma már nem ért véget a fényképezőgép exponálásával (különösen raw esetén), a kész fotó egy képfeldolgozó szoftver felhasználásával készül el, mely folyamat során a fotós  kiélheti a kreativitást, újra felelevenítve a filmes korszak előhívókamráinak csodálatos világát!
Ezen az oldalon összegyűjtöttem, a digitális fotózáshoz kapcsolódó képkezelő, kép katalogizáló és képfeldolgozó programot azok rövid, tömör leírásával valamint forrásmegjelöléssel. A szoftvereket azzal a céllal töltöttem fel, hogy az segítséget nyújtson a digitális fotóink feldolgozásához elengedhetetlen program kiválasztásához. Nagy tudású, középszintű, haladó és professzionális szoftverek kerültek fel, melyek az első kivételével fizetős programok, angol nyelven, néhánynak azonban van magyar változata is. A programokhoz a megadott linkeken keresztül letölthetők időkorlátos demó vagy próba (shareware) verziók., ami segít a választásban. Szinte mindegyikhez található nagyszámú ismertető, könyv, bemutató anyag amely segíthet a megfelelő választásban.
Sok fotós használ egyszerre több programot is, de mindenkinek azt ajánlom, hogy egy szoftvert válasszon ki és azt ismerje meg részletesen, és használja ki azt minél jobban.
Az ajánlott programok igazán fotósok számára két professzionális termék közül választhatunk, a  Adobe Photoshop Lighroom illetve DxO Optics Pro között, kezdő fotósoknak alternatíva  az egyszerűbb, de sokat tudó ACDSee Pro és Corel PaintShop Pro Photo X. Míg az Adobe Photoshop CS6 egy vektorgrafikus szerkesztő program, amit nem igazán a fotósok számára fejlesztettek ki, inkább a grafikusok számára készült. 


photoshop_cs5_extended_boxshot_3in_pngAdobe Photoshop CS6

Az Adobe Photoshop (Adobe Systems) – pixelgrafikus festő és képszerkesztő program, amely piacvezető ebben a kategóriájában, egyfajta etalon a képfeldolgozással és grafikával foglalkozók körében.
A programmal szinte mindenféle képfeldolgozással kapcsolatos feladat megoldható. A pixelgrafika több fontos újítása is itt jelent meg, melyet a konkurens programok fejlesztői is átvettek. Ilyen pld. a rétegek kezelése és a beépülő segédprogramok (plug-in-ek) használata, melyek beépülnek a Photoshop menürendszerébe is!
A Photoshop szinte az összes grafikus fájlformátumot támogat, saját formátuma a PSD., melyet később a konkurens programok is átvettek. A képet sok olyan járulékos információval együtt tárolja, amiket speciálisan a Photoshop használ.
A licensz alapú változatról az Online vagy 365 változatra napjainkban térnek át, a nem jogtiszta változatok háttérbe szorítás érdekében.


box-large-acdsee-pro-8ACDSee Pro 8

Az ACDSee Pro Photo Manager az előző program professionális váltotzata, amely kifejezetten azok számára készült, akik gyors sebességgel szeretnék átmásolni a digitális fényképezőgépükkel készített képeket a számítógépükre. A program több mint 100 féle fájlformátum eredményeként minden képfájlt kezel, a RAW formátumú fényképeket hihetetlenül gyorsan mutatja meg, s közben támogatja a DNG (Digitális Negatív Specifikáció) formátumot is. Az ACDSee Pro számtalan digitális kamera gyártó cég gépeivel kompatibilis, úgy mint Nikon, Canon, Konica Minolta, Olympus, Fuji, Pentax stb. A szoftver főbb funkciói az egyedi képfeldolgozási munkamenet, kényelmes FTP feltöltés,ingyenes on-line fotómegosztás, SMTP e-mail támogatás, továbbfejlesztett kezelőfelület és színkezelő eszköz Jól kezelhető, veszteségmentes feldolgozási beállítások valamint javított zajszűrés, metaadat kezelés, pixel szintű kezelés, Professzionális prezentációk.


Adobe Lightroom 5Adobe Photoshop Lighroom 5.

Az Adobe Photoshop Lightroom, a professzionális fotósoknak nyújt új lehetőséget a képek feldolgozásában, az új technológiák fáradságos megtanulása nélkül, lehetővé téve, hogy a a fotós mélyebb alapismeretek nélkül is rövid idő alatt, egyetlen alkalmazás segítségével rendezhessék, javíthassák és mutassák be fotóikat.
A program az idők során többször teljesen megújult, a jelenlegi Lightroom 5 verziója az egyre növekvő képtárakat könnyebben kezelő teljesítményarchitektúrára épül és a lehető legjobb képminőség elérése érdekében páratlan, zajcsökkentő és élesítő eszközökkel rendelkező feldolgozó motorral rendelkezik, kihasználva a 64 bites környezetet is.
Újdonságként tizenhárom új DSLR fényképezőgép, illetve huszonöt új objektív kapott támogatást a szoftverben, amely kezeli egyes fényképezőgépek számítógép-vezérelt sorozatfelvételeit is. A program képes átjárni az ADOBE program család másik programja között, ami szerkesztés közben nagyon hasznos dolog!


corel-paintshop-pro-x7Corel PaintShop Pro Photo X7

A Corel Paint Shop Pro Photo X7 egy nem túlbonyolított, de mégis nagyszerű képszerkesztő szoftver, melyet egyszerű használni. Mindent tartalmaz, az automatikus képkorrekciótól kezdve a precíz, profi eszközökkel való képszerkesztésen át. Kezelése egyszerű, de mégis rengeteg professzionális eszköz áll rendelkezésünkre benne. Nagyon sok formátumot ismer, szerkeszt különböző beállításokkal.  Rétegkezelése, vektoros modulja igen jó, és persze igen sok effektet, finomítást lehet alkalmazni a képekre, mint az élesítés, színszűrők, kontraszt hogy csak a legegyszerűbbeket soroljam fel. Legnagyobb előnye az, hogy egy alapfelhasználó is elboldogul vele, egyszerű feladatokra is alkalmas, nem a menük legmélyén vannak az alapbeállítások. Érdemes kipróbálni, hogy mennyire egyszerű is ezt a programot használni, nincs túlbonyolítva, mégis profi munkát lehet előállítani, egyszerűen.   A program az ACDSee Pro változataival egy egyszerűbb alternatívát ajánlanak a kezdő fotósok számára a két professzionális programmal a Lightroom és a DxO programokkal szemben.