Fotós könyv ajánló


Ezen az oldalon összeszedtem az általam ismert, fotózással kapcsolatos könyveket, melyet ezúton ajánlok minden fotózásba szerelmesnek.


Fotos konyv 1Scott Kelby – A Digitális fotós könyv
Perfact-Pro Kft., 2006

Scott Kelby, aki a Photoshop Digitális Fotósoknak című sikerlistás, díjnyertes könyvével mindörökre megváltoztatta a “digitális sötétkamrát”, ezúttal a digitális fényképészet legfontosabb területével küzd meg, és megmutatja nekünk, hogyan készíthetünk profi minőségű felvételeket a legjobb digitális fotósok trükkjeit használva, amelyek mellesleg egyszerűbbek, mintsem gondolnánk. Ez nem elméleti könyv, amely zavaros szakszöveggel és részletes fogalomleírásokkal van tele! Ez a könyv arról szól, hogy melyik gombot kell megnyomni, melyik beállítást használjuk és mikor tegyük. A fényképész szakma majd 200 féltve őrzött titkát felfedő könyv birtokában észrevehetően jobb, élesebb, színesebb, professzionális fényképeket készíthetünk Minden oldalon találunk valamit, amivel jobbá tehetjük felvételeinket. Minden lapozással egy újabb profi beállításhoz, eszközhöz vagy trükkhöz jutunk, amelyek használatával fényképeinkből galériába illő műremekek válnak. Ha unjuk már, hogy “nem rossz” fényképeket készítünk, ha unjuk már, hogy a fényképész magazinokat nézegetve mindig arra gondolunk, hogy “Az én képeim miért nem így néznek ki?”, akkor ez a könyv pontosan nekünk szól!


Fotos konyv 2Scott Kelby – A Digitális fotós könyv 2.
Perfact-Pro Kft., 2008.

Scott Kelby, a nagysikerű Digitális Fotóskönyv első kötetének szerzője ugyanabban a lényegre törő, szakzsargont mellőző stílusban ad azonnal alkalmazható tippeket, ami miatt az olvasónak “Aha, szóval így csinálják!” érzése támad, és ami az első kötetet a világ legsikeresebb digitális fotózásról szóló könyvévé tette. Ez a könyv egy zseniális alapelvre épül. A szerző így írja le: “Ha együtt fotóznánk valahol, és azt kérdeznéd tőlem, hogyan tudod elkerülni, hogy olyan fekete legyen a háttér a fotózott személy mögött amikor vakut használsz, nem kezdenék bele egy előadásba a vakuarányokról, vagy kezdeményeznék beszélgetést a vakuszinkronról és a hátsó redőnyre való szinkronizálásról. Egyszerűen csak az mondanám, hogy növeld a záridőt 1/60-ad másodpercre, akkor jó lesz a háttér. A könyv is pontosan erről szól: mintha együtt fotóznánk, én pedig közben válaszolok a kérdéseidre, tanácsokat adok, és megosztom veled a korábban megtanult titkokat, ahogy egy barátommal tenném – a részletes technikai magyarázatok és szakzsargon nélkül. Minden egyes oldal egyetlen, a fotóidat jobbá tevő témát jár körül, egy-egy újabb profi beállítással, amik segítenek a képeidet kiállítható minőségűvé tenni.


Fotos konyv 3Scott Kelby – A Digitális fotós könyv 3.
Perfact-Pro Kft., 2009.

Scott Kelby, a világ legnagyobb példányszámban eladott sorozatának harmadik részében pont ott folytatja, ahol a második kötet abbahagyta.  Ugyanabban a lényegre törő, szakzsargont mellőző stílusban ad azonnal alkalmazható tippeket, ami miatt az olvasónak “Aha, szóval így csinálják!” érzése támad. Ez a könyv egy zseniális alapelvre épül. Minden egyes oldal egyetlen, a fotóidat jobbá tevő témát jár körül. Minden lapozás után egy-egy újabb profi beállítással, eszközzel vagy trükkel ismerkedsz meg, amelyek segítenek a képeidet kiállítható minőségűvé tenni. Ha már eleged van abból, hogy a képeid az “elmegy” kategóriába tartoznak, ha eleged van abból, hogy akárhányszor belenézel egy fotós magazinba, azt gondolod: “Az én képeim miért nem így néznek ki?”, akkor ez a könyv neked való.  Ez nem egy elméleti könyv, nincs tele zavarba ejtő szakkifejezésekkel és részletes leírásokkal. Ez a könyv arról szól, hogy mikor és melyik gombot kell megnyomni, melyik beállítást kell használni. A könyv közel 200 féltve őrzött fotós-trükkel segít lényegesen jobb, élesebb, színesebb és profibb képeket készítened.


Násfay Béla - Víz alatti fényképezés és filmezés

 

Násfay Béla: Víz alatti fényképezés és filmezés
Cser Kiadó, 2000

Mint búvár és fotós is, kötelező olvasmányként ajánlom ezt a könyvet, mindenkinek, aki vonzódik a vízhez és fogékony a víz alatti világ szépségei és érdekességei iránt. Ez a könyv szinte az egyetlen magyar nyelvű szakirodalom ebben a témában, igaz még a filmes időszak végéről, de mai napig etalonnak számít ebben a témában.
Összefoglaló és részletes képet ad a következő témakörökben: Hol tudunk víz alatti felvételeket készíteni? Fotózzunk vagy filmezzünk a víz alatt?  Milyen képességekkel kell rendelkeznie annak, aki jó búvárfotóssá vagy filmessé akar válni?, Miért más mint a felszínen?
A kameraválasztás általános szempontjai, Fotókamerák és víz alatti géptokok, Villanókészülékek és karok, Természetfényképezés, természetvédelem. Megtanít a cserkészés trükkjeire kamerával a kezünkben.


A digitális fényképezés kézikönyve


Michael Freeman – A digitális fényképezés kézikönyve

Gabo Kiadó, 2010

Olvasmányos és átfogó útmutató a digitális fényképezésről, egy komoly tapasztalatokkal rendelkező, hivatásos fotográfus tollából. A digitális fényképezés kézikönyvéből minden kiderül, amit a képfelvételről, az utómunkáról és a képek értékesítéséről tudnunk kell, így a könyv tanácsait követve különleges képeket alkothatunk a legújabb technológiával. A könyv a digitális korszak meghatározó műve.