Borkupola, Zselicvölgy Szabadidő Farm, Hajmás

Borkupola, Hajmás


Kaposvártól 20 kilométerre, délre, a Surján- patak völgyében helyezkedik el Hajmás. A Surján patak völgyében sajátos természeti adottságok – enyhén mediterrán jellegű éghajlat, erdők, kevés termőföld – szabják meg a gazdálkodás feltételeit. E vidéken régtől az erdőművelés, a növénytermesztés és az állattenyésztés volt a megélhetési forrása az itt élőknek. Ebben a csodálatos környezetben valósult meg a Zselic Szabadidő Farm. A Farm egyik látványossága a 150fő befogadására alkalmas cseh süveg boltozatos Borkupola, amely ifj. Lőrincz  Ferenc építész tervei (Arker Stúdió Kft.) alapján valósultak meg, a pince építője Heimann Ferenc és Csaba voltak (Heimann Kft., Szekszárd).Funkció:                    Borozó, rendezvényterem,  Zselicvölgy Szabadidő Farm
Építész tervezők:       ifj. Lőrincz Ferenc, Ligeti Ádám (Arker Stúdió Kft. Kaposvár)
Munkatársak:             Harsányi Csaba, Száraz Ferenc, Vígh Szabolcs és Székely Ferenc
Kivitelezők:               Heimann Ferenc és Heimann Csaba (Heimann Kft. Szekszárd)
Tervezés éve:            2012-2013.
Épült:                         2013-2014.
Alapterülete:             580 m2
Kapacitás:                 150 fő 

Cím:                          7473 Hajmás, hrsz 073/4
GPS koordináta:       N 46°24’57”  E 17°91’58”
Web oldal:                http://zselicvolgy.hu


Kaposvártól 20 kilométerre, délre, a Surján- patak völgyében helyezkedik el Hajmás. A Surján patak völgyében sajátos természeti adottságok – enyhén mediterrán jellegű éghajlat, erdők, kevés termőföld – szabják meg a gazdálkodás feltételeit. E vidéken régtől az erdőművelés, a növénytermesztés és az állattenyésztés volt a megélhetési forrása az itt élőknek. Ebben a csodálatos környezetben valósult meg a Zselic Szabadidő Farm.
A kezdetben családi birtokból 2012-2014 között az állattartás mellett a vendéglátás valamint a szállásférőhely fejlesztésekkel mára a Farm a Zselic meghatározó vendéglátó és szállás létesítményévé vált. Zselicvölgy Szabadidő Farmon szállás épületek mellett a vadászteremnek helyet adó épülethez Csárda étterem került bővítésre, szállásépületek (jelenleg 72 szállás férőhellyel), wellness épület majd tenisz és bowling csarnok is.  A Farm egyik látványossága a 150fő befogadására alkalmas cseh süveg boltozatos Borkupola, amely ifj. Lőrincz  Ferenc és Ligeti Ádám  építész tervei (Arker Stúdió Kft.) alapján valósultak meg, a pince építője Heimann Ferenc és Csaba voltak (Heimann kft., Szekszárd). A borkupola a 6,10 cm-es belmagasságú csehsüveg boltozatos központi kupola teréről kapta a nevét, ehhez kapcsolódik oldalról egy-egy mellék kupola tér valamint szemben a 4,90 m  belmagasságú  szintén csehsüveg boltozatos pince, hét boltozatos mezővel és a záró apszisával.
A pince egy kicsit a Villányi borvidék hangulatát hozta el Somogyországba, amely a családi üdülések mellett kiváló helyszínt kínál esküvők, céges rendezvények, csapatépítő tréningek, születésnapok és családi programok lebonyolítására. 70 fős vadásztermével, hangulatos a’la carte éttermével, exkluzív 150 fős látványpincéjével, tájjellegű vendégházaival, modern teniszcsarnokával színes szabadidős és fakultatív programjaival a térség egyik legszebb turisztikai paradicsoma.


Galériában látható fotóimat 2016. október 15.-én készítettem, amikor a szezon utolsó esküvőjéhez díszítették fel a pincét.
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!